9 Nisan 2013 Salı

KADINA DAİR BİR HASTALIK "MEME KANSERİ" ...

   Hepimiz bayanız, kadınız, anneyiz ya da anne adayıyız ve bize has, bizi tehdit eden en önemli hastalıkların başında meme ve rahim kanseri geliyor.Takip ettiğim bir derginin bu ayki sayısında Meme Kanseri hakkında çok geniş kapsamlı, detaylı bir yazı yer alıyordu. Bende herhangi bir dergiyi takip etmeyen, takip etmek isteyip de vakit bulamayan ya da bütçe ayıramadığı için okuyamayanlar adına aklımda kalan özetini paylaşmak istedim.Malum burada sadece ürünler ve yorumları değil kadına dair her şeyi bulabileceğinizi söylemiştim.
















-Meme Kanseri Nedir?
  Meme, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşuyormuş.Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmesine meme kanseri deniyormuş.
Meme kanserine yol açan risk faktörlerini sıralarsak ;
-50 yaş üstünde olan kadınlarda bu hastalığın görülme sıklığı 50 yaş altında olanlardan 4 kat daha fazlaymış.Yani YAŞ birinci faktör.
-Annesi  yada kız kardeşi Meme Kanserine yakalanan bir kişinin diğerlerine göre kansere yakalanma riski 2-5 kat daha fazla oluyormuş.GENETİK faktörü.
-30 yaşından sonra doğum yapan kadınlarda 20 yaşından önce doğum yapanlara göre bu hastalığın görülme oranı 2 kat daha fazlaymış.DOĞURGANLIK faktörü.
-Erken menopoza giren kadınlarda hormon tedavisi yapılmıyor ise meme kanseri riski önemli ölçüde azalırken, 50 yaşından sonra adet görenlerde az da olsa hastalığa yakalanma riski artıyormuş.FERTİL ÇAĞ SÜRESİ faktörü.
-Ve menopoz nedeni ile uzun süre östrojen tedavisi gören kadınlarda (10 yıldan fazla) risk daha çok artıyormuş.
   Kendi Kedimize Muayene ederek erken teşhise yardımcı olduğumuzu hepimiz biliyoruz.Peki nasıl yapıyoruz?
-Ayna karşısında elle ve gözle, özellikle duşta sabunluyken elle yapılması öneriliyor. (Düzenli olarak her ay)
-Gözle yapılan muayenede ayna karşısına geçerek meme başında bilinenin dışında değişiklik, çekilme, meme başının pullanması ya da egzama benzeri kızarması, ciltte çekilme ve çukurluk, daha önce fark edilmemiş şişlik, portakal kabuğu görüntüsü ve bazen de anormal dolgunluk hissi olup olmadığına bakılması gerekiyor.
-Ayakta muayene sağ elle sol meme ve sol elle sağ meme göğüs duvarına sıkıştırılarak,ayrıca memeyi altta  ve üstten iki el arasında sıkıştırarak yapılması gerekiyor.
-Yatarak muayene ise, yine göğsü göğüs duvarı ile el arasında sıkıştırarak herhangi bir anormal oluşum olup olmadığı kontrol ediliyor.
  Allah korusun ki, elimize herhangi bir kitle geldiğinde yapmamız gereken şeyin güvendiğimiz bir hekime gidip mamografi istemek  olduğunu hepimiz biliyoruz. Mamografi ile ilgili dip notta diyor ki;
-Adet bitimini takip eden hafta, memelerin hassasiyetinin en az olduğu zamandır. Ayrıca adet bitimini takip eden hafta, hormonal nedenlerle memelerin şişliği en alt düzeydedir.Bu yüzden mamografi çekimi için en ideal zaman adet bitimini takip eden haftadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder