5 Şubat 2014 Çarşamba

EDP ya da EDT


Parfümler... Hayatımızın vazgeçilmezleri. Yolda salına salına yürürken kim istemez ki misler gibi kokmayı ya da durdurulup "Parfümünüz nedir? " diye sorular almayı. Kimisi daha ağır, kimisi daha kalıcı, kimisi fresh,  kimisi belkide yok gibi. Notalarının etkisi her ne kadar fazla olsa da EDT ya da EDP ayrımı da parfümünüzün kalıcılığını etkileyen bir unsur.

EDT ve ya EDP arasındaki farkı tam bilmeyenler için açıklama yapmak gerekirse;

EDT... Eau de Toilette kısaltmasıdır. İçerisinde %10 a kadar esansın bulunduğu parfümler EDT olarak adlandırılırlar. Türkçe meali Tuvalet Suyu demek :) Fransızlar şehirlerindeki tuvalet kokularını gidermek için EDT leri yaratmışlar ve adınıda doğal olarak böyle koymuşlar. Esansı az olduğu için haliyle alkol oranı daha fazla olan EDT ler EDP lere göre daha az kalıcı olmaktadırlar. Fiyat olarak ise daha ucuzdurlar. Daha hafif oldukları , daha çabuk kayboldukları ve dolayısı ile ağırlaşmaya fırsat bulamadıkları için daha çok yazın tercih edilirler. Ama sadece EDT kullanmayı sevenlerde yok değil. Daha hafif kokulardan hoşlananların, parfüm sonrası baş ağrısı yaşayanların seçimi genelde EDT lerden yana olabilir. 

EDP... Fransızca Eau de Parfüme kısaltmasıdır. İçerisinde %20 ye kadar esans bulundururlar. Bu yüzden daha kalıcı ve  malesef daha pahallıdırlar.

Buna istinaden ben her aldığım parfümün EDP olmasına çok dikkat ederim. Zaten tenimde parfüm çok uzun süre kalmadığı için EDT kullandığımda daha da verimsiz biz sonuç çıkıyor ortaya ve buda beni sinirlendiriyor :) Bununla birlikte oryantal kokular da birinci önceliğimdir. Çünkü bence yine en kalıcı olanları en ağır olanlarıdır :) Peki siz ne düşünüyorsunuz? Sizin tercihiniz EDP den yana mı EDT den mi? En çok sevdiğiniz parfüm hangisi ?

6 yorum:

  1. Chloe love.... 10 numara

    YanıtlaSil
  2. Chloe Love.... 10 numara. Green Apple'da olabilir ;)

    YanıtlaSil
  3. Evet genelde Chole kokularını bende beğeniyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Çok tşk ederim sağolun.Geliyorum hemen :)

    YanıtlaSil
  5. Haha edt'lerin tuvalet suyu anlamına geldiğini hiç düşünmemiştim,imamım abdest suyu gibi bişeymiş :)

    YanıtlaSil
  6. Böyle olunca insanın kullanası gelmiyor değil mi :) Fransızcasından devam edelim o çok class duruyor :D

    YanıtlaSil